A Rákóczi kastély

Kedves látogató!

Ezen az oldalon a számomra egyik legnehezebb, s egyben az egyik legszebb munkám képeit szeretném Önnek bemutatni. A Szent Korona Szövetség elnöke vitéz Kiss Imre 2002-ben keresett fel először a műhelyemben. Ekkor vetette fel azon nemes szándékát, hogy - nemzeti nagyságaink hagyatékának megóvása érdekében - szeretné, ha Rákóczi fejedelem szülőházát Borsiban az eredeti állapotának megfelelően társadalmi munkában építenénk újjá.

A felkérésnek azonnal igent mondtam, bár akkor még nem volt semmilyen tapasztalatom a középkori bucnis üvegek összeállításával készített ablakszemek kivitelezésében. A munkában jelentős segítséget kaptam műemlékvédelmi hivatal dolgozójától.

Tervezés múhely

Az üveglapok berakása a tölgyfa keretbe

Az elkészült ajtók,és ablakok

2006.03.26-án ünnepeltük II. Rákóczi Ferenc születésének 330., hamvai hazahozatalának 100. évfordulóját. A helyreállított toronyszobában, ahol a fejedelem született nagy büszkeségemre immár korabeli ablakokban díszelegnek üvegeim.

Borsi kastély toronyablak

Toronyszoba 2006 március 26-án

Íme a következő felajánlás, mely a kastély melleti kápolnából érkezett. A fejedelemet ebben a kápolnában keresztelték meg. A szószék melletti ablak törött katedrál üvegeit a kastély toronyablakánál már alkalmazott üvegbucnikra fogom kicserélni és beépíteni a szentendrei barátaimmal.

Aki egyszer itt járt sosem fogja elfelejteni

1654-ben öntötték

Vissza az ablakokhoz